Gündem - Haberler

İNOKSAN Amerika'yı Kendi Markası İle Zorluyor! Bulaşık Makinesi İhracatı İçin Çalışıyor ...

İNOKSAN, AMERİKA PAZARINI KENDİ MARKASI İLE ZORLUYOR ! BULAŞIK MAKİNESİ İHRACATI İÇİN ÇALIŞIYOR

7 Mart 2017 Salı
İNOKSAN Amerika'yı Kendi Markası İle Zorluyor! Bulaşık Makinesi İhracatı İçin Çalışıyor ...

İnoksan, Amerika pazarını kendi markası ile zorluyor Endüstriyel mutfak sektörü markalarından İnoksan'ın global bir grup için ürettiği bulaşık makinesi mart ayı itibariyle Amerikalıların mutfağında yer alıyor. Amerika'daki temsilcisi vasıtasıyla, kendi markasıyla da pazarı zorlayacak olan İnoksan, bu yıl ABD'ye 1000 adet bulaşık makinesi ihraç etmeyi hedeflerken, işler yolunda giderse Türkiye'de bağımsız bulaşık makinesi fabrikası yatırımı yapacak. Amerika pazarına hakim dünyanın en büyük gruplarından biriyle çalıştıklarım belirten İnoksan YK Başkanı Vehbi Varlık, "Bu işbirliğiyle tüm Amerika'ya yayılacağız" dedi.

İnoksan Amerika'yı kendi markası ile zorluyor înoksan'ın global bir grup için ürettiği bulaşık makinesi mart itibariyle Amerikalıların mutfağında yer almaya başlayacak. Şirket, bu yıl ABD'ye 1000 adet bulaşık makinesi ihraç etmeyi hedefliyor.

 Amerika'daki global bir grup için bulaşık makinesi üreten İnoksan, ülkedeki temsilcisi aracılığıyla pazarda kendi markasıyla da yer alacak. İnoksan Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, endüstriyel mutfak sektöründe üretici konumunda olan ve Amerika'ya hakim dünyanın en büyük gruplarından biriyle yaklaşık iki yıldır Ar-Ge çalışması yürüttüklerini belirterek, bu kapsamda Amerika standartlarında yaptıkları bulaşık makinesini tüm Amerika'ya dağıtacaklarını söyledi. İlk siparişi mart ayı itibariyle geçeceklerini bildiren Varlık, "Böylece emeklerimizin karşılığını almaya başlayacağız ve Amerika pazarında daha yaygın olacağız. Normalde Amerika pazarında New York civarmda varız. Bu iş birliği kapsamında tüm Amerika'ya yayılan bir sisteme dahil olacağız. Diğer yandan Amerika Standartları Belgesi'ni aldığımız için Amerika'daki temsilcimiz vasıtasıyla İnoksan markasıyla da pazara gireceğiz" dedi. Amerika'ya bu yıl 1000 adet makine ihraç etmeyi hedeflediklerini, ilerleyen zamanda ise bu rakamın 5 bin ila 10 binleri bulmasını beklediklerini vurgulayan Varlık, "Şimdilik sadece bulaşık makinesi için anlaştık fakat zamanla diğer ürünlerimiz için de ge rekli çalışmaları hayata geçirmeyi planlıyoruz.

İnoksan olarak şu anda yıllık 3 bin civarında bulaşık makinesi üretimimiz bulunuyor. Amerika ile birlikte 4-5 bini gördüğümüzde hayata geçirmeyi planladığımız bağımsız bulaşık makinesi fabrikası yatırımını da gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu. İnoksan olarak sektörü yerlileştirmek için çok emek verdiklerinin altını çizen Varlık, şunları kaydetti: "Döviz kuru sebebiyle ithalatta maliyetler değişiyor, müşteri ilişkilerimiz zedeleniyor. Hem bunu çözmek hem de milli üretim adına yerli üretim hedefliyoruz. Maalesef sektörümüzde yan sanayi çok gelişmemiş. Bu sebeple de sıkıntılar yaşıyoruz. Ülkemizde endüstriyel mutfak sektörü çok gelişti ancak yan sanayi o hızla gelmiyor. Bu kapsamda yan sanayii geliştirme programı uygulayacağız. Hep beraber yan sanayiye emek vermemiz gerekiyor. Sektörün önde gelenleri bulundukları bölgelerde bunu sağlamaya çalışacak." ABD ve Rusya'da şirket kuracak Turquality kapsamında olmalarının Amerika pazarında kendilerini cesaretlendirdiğine dikkati çeken Varlık, bu sebeple 2017'yi ihracat yılı ilan ettiklerini vurguladı. Bu yıl yüzde 15 büyüme hedefi de koyduklarını belirten Varlık, "Marka fazının ardından Turquality programına girdik.

DÜNYA ÇAPINDA 45 BAYİSİ BULUNUYOR...

 

Varlık, geçen yıl toplam üretimin yüzde 30'unu ihraç ettiklerini, Rusya ve Türki cumhuriyetler pazarı kilitlenince rotalarını Afrika'ya çevirdiklerini anlattı. Uzun zamandır Uzak Doğu'da çalıştıklarına değinen Varlık, "5 kıtada 80'den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Sheraton, Hilton, Accor gibi uluslararası zincir otellere hizmet veriyoruz. Dünyanın önde gelen ülkelerinde 45 bayimiz var. Markalar dünya üzerinde oluşan olaylardan daha az etkileniyor. Bu sebeple Turquality programını çok önemsiyoruz" dedi. İnoksan olarak daha çok anahtar ülkemiz için ihracat çok önemli. Türkiye'deki kayıpları dış ticaretle desteklememiz lazım. En azından yüzde 50 oranında ihracat yapar hale gelmek istiyoruz. Bu sebeple her hafta ihracat toplantısı düzenliyoruz. Amerika ve Rusya'daki partnerlerimizle şirketler kurmayı planlıyoruz. Bu doğrultuda o ülkelerdeki yerli şirketlerle prensipte anlaştık. Devlet desteği de işimizi kolaylaştırıyor. Anlaşmamız şimdilik satış amaçlı ancak belli bir rakama geldiğimizde üretim de olacaktır. Diğer yandan İran pazarına odaklandık" dedi.

Teslim mutfakta üst çizgide olduklarını, bu sebeple otel ve büyük yatırımların kendilerini çektiğini anlatan Varlık, yurt içinde bayileri vasıtasıyla HO-RE-CA pazarından da pay aldıklarını anlattı. Yaklaşık 40 ilde bulunan bayileri vasıtasıyla perakende taraflarını da geliştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Varlık, "Perakendenin ciromuz içindeki payı yüzde 35 civarında. Bu yıl mevcut bayii ağımıza 10 bayii daha ekleyerek perakendenin ciro içindeki payını yüzde 40'a yükseltmeyi hedefliyoruz. Amacımız bu oranı yüzde 50'ye çıkarmak" dedi. 'Tüm sıkıntılara rağmen 2016'da yüzde 5 büyüdük' Varlık, ülke olarak 2016'da sıkıntılı bir süreç yaşanmasına rağmen inoksan olarak başarılı bir yılı geride bıraktıklarını ve 2015'e göre yüzde 5 oranında büyüdüklerini söyledi. "Turizm sektörü için birçok proje hazırlamıştık ancak ülkemizin içinde bulunduğu şartlar sebebiyle bu proj eleri hayata geçirmek mümkün olmadı" diyen Varlık, sektöre genel olarak bakıldığında bir büyüme olmadığının ve birkaç firmanın durumunu koruduğunun bilgisini verdi.